Het nieuwe jaar

Het nieuwe jaar is nu 2 maanden oud of jong?

De meesten van ons zullen vast nagedacht hebben over “goede voornemens”.Begin van het jaar is de tijd dat we er stil bij staan wat `”goed” voor ons zou zijn.Gewoonten die je hebt maar liever niet wilt. Daarom neem je je voor die te veranderen. Jammer genoeg lukt dat niet altijd.

Maar iedere dag weer een nieuwe kans om toch het heft in eigen hand te nemen.Voor de senior gaat het voornemen meestal over  gezondheid en hoe die te bereiken of te behouden.Gezond ouder worden: daar ga ik vaker over schrijven!

Er is een angst voor het ouder worden dat op jonge leeftijd al wordt voorgehouden door de maatschappij om tegen het ouder worden op te zien.Er zijn onderzoeken gedaan op gebied van gerontologie dat de symptomen van angst en seniliteit dezelfde zijn.Het verouderingsproces versneld als mensen lijden onder onopgeloste problemen en conflicten. Dat geeft angst en spanning.Maar problemen zijn er om opgelost te worden en een seniorencoach kan u daarbij helpen.

Een vraag om over na te denken: Hoe wilt u als mens zijn als u oud bent?

Iemand die opgewekt en realistisch is? en met anderen kan samenwerken of goed met de ander kan opschieten of maatschappelijk actief is of een brede belangstelling heeft of somber en teruggetrokken leeft? Er zijn vele keuzes. Je kiest altijd zelf!

Velen willen lang leven, maar er zijn er weinig die graag “oud ” zijn. De meeste 85 jarige beschreven zichzelf in gevoel en in doen en laten als van “middelbare leeftijd`”.Dat heeft een gunstige invloed op de geest en helpt u ook langer te leven volgens de onderzoekers.Ze ontkennen hun leeftijd niet maar erkennen die. Ze willen gezien worden zoals ze zich voelen.Geen etiket van de maatschappij opgeplakt krijgen.

Dat is een mooi uitgangspunt voor de “goede voornemens`”Je bent zo oud als je je voelt!

En zoals Goethe zei :We moeten onszelf voortdurend veranderen, vernieuwen, verjongen ……..om niet te  verstarren.

Dat geeft weer wat te doen in 2019 !

Geef een reactie

Sluit Menu