De zomer voorbij, de herfst in

Iedereen zal weer thuis zijn van de vakantie. Voor de ouderen die niet met schoolvakanties te maken hebben zal het ook niet lang meer duren.

De achterblijvers zullen weer blij zijn met de aanspraak en de vaste hulp. Dit hoort ook bij “kwaliteit van leven”.

Een nieuw begrip wat vaak voorbij komt: wat is dat ? Kwaliteit van leven?

Dat is voor iedereen weer anders. Senioren stellen duidelijk goede sociale relaties voorop.

Voor mensen met een ziekte ligt dat weer anders. Gezondheid voorop! Men pleit er dan ook voor om mensen zelf de aspecten van hun welzijn te laten bepalen. Die zijn niet alleen verschillend tussen mensen maar  kunnen in de loop der jaren ook veranderen bij een en dezelfde persoon.

Het begint met de vraag : Hoe gaat het met u? Op de man af vragen naar iemands welbevinden en dan niet als beleefdheidsvraag maar wel het antwoord willen horen.

Door onderzoek kwam naar voren dat de Nederlanders erg tevreden zijn met hun leven dat ze leiden .DE LEIDEN 85+ studie kwam uit op een 8 gemiddeld.

Dat betekend dat oudere mensen in Nederland goed om kunnen gaan met tegenslag, ziekte en gebrek. Zelfs het gevoel van welbevinden neemt op hogere leeftijd toe . Wellicht omdat ouderen steeds beter leren hoe ze met het leven om kunnen gaan.

Ouderen zullen anders over het leven moeten gaan nadenken, waardoor er een nieuw evenwicht zal ontstaan tussen de verantwoordelijkheid van mensen zelf  en dat wat wordt aangeboden als publieke dienst.

Nu gaan we weer een ander seizoen in, de herfst, en dat betekend meer binnen zitten en minder contact. Dat is voor de eenzame mensen niet voordelig maar als je het contact dat je krijgt met een ander of je die nu kent of niet, verdiept geeft dat een waardevoller en minder eenzaam gevoel. Het is een tijd waarin je zelf ook meer naar binnen keert. Tijd van loslaten.  Kijk dus niet op van  even droevig of lusteloos voelen. Het gaat voorbij . Eet liever warme maaltijden en dranken, verwarm jezelf van binnen uit. Lekker soep, warme pap , thee. Lekker warme sokken aan en zorg voor voldoende slaap maar ook buitenlucht. Doe het even rustiger aan en geef je immuunsysteem de kans zich aan te passen na de zomer. Zo voorkom de griep of verkoudheid en stuk meer. Het is ook de tijd om weer dingen te doen in huis: iets opruimen, boek lezen……Maak het jezelf gezellig!

Dus senior spreek je uit. Laat horen wat je belangrijk vind. Maak contact. Dan kun je eraan werken of je wordt gehoord en het komt naar je toe !

Adres

Engweg 78 3972 JJ Driebergen

Contact

+31 630574231

info@seniorendriebergen.nl